Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Pengikut

MAHUKAN YANG TERKINI? CLICK "LIKE".

Sabtu, 6 Oktober 2012

KOS BINA RUMAH SENDIRI


Bahan Binaan

Berikut adalah senarai bahan-bahan binaan asas yang utama dalam pembikinan rumah ini :
Juga disertakan kos per unitnya

Kerja-kerja konkrit
  • Simen (1 bag 50 kg) - RM 16.00/kg
  • Bata simen - RM0.21 satu
  • Bata merah - RM0.35 satu (tak pakai utk rumah ini -utk info)
  • Pasir kasar - RM 40 satu ela
  • Pasir halus - RM 45 satu ela
  • Batu aggregate 3/4" - RM 45 satu ela
  • Besi Y 10mm (40 kaki) - RM 18 sekaki
  • Besi Y 12mm (40 kaki) - RM 24 sekaki
  • Besi R 6mm (40 kaki) - RM 6.50 sekaki
  • Besi BRC A65 - RM 15.90 satu gulung
  • Tiang konkrit saip bancuh(4"X4"x12') - RM 3.30 sekaki
  • Tiang Roman 9' - RM 10 sekaki (tak pakai utk rumah ini -utk info)
  • Dawai bata - RM 6.80 satu gulung
  • Dawai ikat besi - RM 15 satu gulung
  • Bata bunga lubang angin - RM 2 satu
  • U drain (tanah liat) - RM 4.10 sekeping
Kerja-kerja kayu ( formwork)
  • Plywood(4'X8'X12") - RM 44- 76 sekeping
  • Kayu 2"X1"X8' - RM 9.90 satu
  • Kayu 2"X1"X10' - RM 11.00 satu
  • Kayu 2"X3"X8' - RM 14.71 satu
  • Kayu 2"X3"X10' - RM 19.06 satu
  • Kayu 2"X3"X12' - RM 26.44 satu
  • Kayu 4"X4" - RM13 sekaki
  • Kayu 2"X5" - RM3.50 sekaki
  • Paku 2 " - RM 4.96 /kg
Kerja-kerja atap
  • Main truss besi 3"X1.5"(kekuda) (20 kaki) - RM 23 sebatang
  • Purlin truss besi bumbung (20 kaki) - RM 13.50 sebatang
  • Roof corrugated metal sheet (lebar 2.5 kaki) - RM 3.30-4.30 sekaki panjang
  • Rabung atap (8.5 kaki) - RM 26 sekeping
  • Zink licin (lurah atap laluan air hujan) - RM 3.60 sekaki
  • Skru atap - RM 35 sekotak
  • L bracket - RM 1.50 satu
  • Papan facial board (12 kaki) - RM 22 sekeping
  • Mesin Grinder pemotong besi - RM 190
  • Gentool Cutter pemotong besi - RM 160
  • Disc cutter - RM 2 satu
Lain lain
  • Wheel barrow - RM 70 satu
  • Frame pintu besi 34"- RM 55 satu
  • Frame pintu besi 54" - RM 65 satu
  • Pintu Panel kayu 34"- RM 175 satu
  • Pintu Panel kayu 54"- RM 360 satu
  • Pintu bilik air (model baru jenis sliding) -RM 380 satu
  • Tanah merah - RM 25 satu ela
  • Tangki septik - RM 920 satu
Rujukan harga-harga ini dapat memudahkan kerja-kerja pengiraan anggaran kos sesebuah rumah.
Contoh kalau anggaran jumlah bata yang diperlukan ialah 16,000 biji maka kosnya cuma darab dengan harga sebiji RM0.21 = RM 3360. Jadi sediakan budget ini. Begitulah juga pada setiap kerja-kerja yang lain. Cara nak kira semua itu , kita kena bincang kemudian kut.
Bagi kos kerja-kerja upah cuma kira jumlah anggaran hari boleh siap kerja darab dengan kos pekerja sehari. Katakan kos pekerja sehari = RM 390 dan mereka boleh siapkan pembinaan rumah dalam anggaran 113 hari maka jumlah kos upah pekerja = 390X113 = RM 44,070 (CONTOH )

Harga keseluruhan rumah ini termasuk kos
  • Beli barang - RM 80081
  • Upah pekerja - RM 44370
  • Ukur tanah - RM 350
  • Bersih tapak rumah -RM 1750
  • Sub kerja wiring - RM 4800 (murah la kerana harga kawan2) biasa depa charge RM 7000 keatas
  • Sub kerja siling - RM 6700 ( kira murah juga )
  • Sub kerja pasang tile lantai - RM 2500 ( harga kawan2 juga)
  • Beli mixer konkrit - RM 2150 ( termasuk sewa lori RM 350 - dari Ipoh ke Penang)
  • Lain-lain upah - RM 100
So kiralah berapa? Jumlah nya ialah RM 142,801 
Harga kontraktor letak ? RM 190,000 jadi berapa beza jimat ? RM 47,199
Sebenarnya harga boleh jimat lagi kalau beli barang aksesori yang lebih murah tapi dah ada budget hentam saja lah.

Harap maklum harga bahan binaan ini adalah pada harga semasa dipasaran Pulau Pinang pada bulan Mei - November 2010Mungkin harga semasa sekarang sudah berubah.

27 ulasan:

  1. Sebuah rumah boleh untung dalam 40K ke 50K..

    BalasPadam
  2. Salam..boleh nk tanye satu gulung dawai pengikat berape kg ye?

    BalasPadam
  3. menarik, boleh tau keluasan rumah cikgu berapa, kalo x keberatan boleh ke dikepilkan pelan rumah cikgu...

    BalasPadam
  4. Info yg dah lama saya cari..tq cikgu.. kalau boleh bgtau brapa keluasan rumah..

    BalasPadam
  5. Terima kasih kerana berkongsi ilmu, saya pun nak belajar bina rumah sendiri di Kelantan atas tahan 1 ekar 300 depa, agak2nya berapa buah rumah boleh di buat?

    BalasPadam
  6. utk pembinaan, pengubahsuaian rumah atau pejabat dgn harga yg murah boleh hubungi saya. 0174943933

    BalasPadam
  7. Aslmkm,

    Boleh saya tahu berapa kos utk bina rumah 45x54? Dan berapa keluasan porch yg sesuai untuk 3 kereta?

    BalasPadam
  8. Salam. nk tanye satu gulung dawai pengikat berape kg ye? untuk gulung yg besar dan kecil.

    BalasPadam
  9. Ain Johan, Salam..

    kos utk bina rumah 45x54 ialah RM 286,500 termasuk porch 3 kereta, tambak tanah, piling jika perlu..

    keluasan utk porch 36x12 pun ok..

    boleh contact sy di 011-26553226 nzm constructio

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam,boleh sy tahu berapa kos utk rumah keluasan 38x40 ya?

      Padam
    2. Nk buat kt area mana ye? Plan dah ada? Bajet berapa? Moto kami YOUR BUDGET IS OUR PRICE,, jadi,, harga kami berdasarkan bajet pelanggan... asalkan pelanggan berpuas hati.. jika harga kami utk 38×40, rm165680 ..

      Padam
    3. Wslm kos utk 38×40 ialah Rm165680, trmasuk tambak tanah,dan piling.. boleh email di enizam21@yahoo.com atau contact di 01126553226 nzm construction ...

      Padam
  10. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  11. kalau luas rumah 40*80 nak naik 1 tingkat kat atas buat rumah 2 pintu 4 bilik 2 bilik air (1 pintu satu bilik air) berap kosnya....nak buat budget....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam kos keseluruhan ialah Rm280,000.00 ..... boleh email details di enizam21@yahoo.com
      Atau
      Hubungi 011-26553226

      Padam
  12. Dan kalau kat bawah nak buat 2 pintu 4 bilik pakai rangka lama balik boleh tak.....berapa.?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau tukar pintu sahaja ,yg rangka lama boleh guna lg...

      Padam
  13. Salam kalo nak buat rumah 8 meter kali 20 meter(x reti kira dalam ukurn kaki)..rumah nak buat 1 1/2 tngkat..tingkat atas cuma 2 bilik and 1 bilik air..bawah satu bilik dan bilik air di belakg dapur sja..agak2 berapa ye kos nak kira budget..tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam..saya kontraktor bumiputra..harga yang kami tawarkan sangat berpatutan sempena promosi raya kami..sebarang pertanyaan boleh hubungi saya wan 0182613626 or email ke wan_property@yahoo.com..jaminan kami adalah kualiti serta harga

      Padam
  14. berapa anggaran untuk menambah bilik ukuran 12x12

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam, anggaran tambah bilik 12x12 : rm14000.. siap smua .. n.z.m construction your budget is our price.. 01126553226

      Padam
  15. assalam..berapa anggaran untuk rumah 2 tingkat keluasan 3880ft2 ? dan berapa kos upah/ft2 sekiranya material dibeli sendiri oleh tuan rumah?

    BalasPadam
  16. kalau nak custom made plywood 41" x 8" bole ke?

    BalasPadam
  17. salam tuan ..kalau bajet 20k ... basic finishing yang penting ada bumbung dan dinding ...apa yang saya bleh dapat ye ?

    BalasPadam
  18. Assalam.. Brp kos utk keluasan 54×38

    BalasPadam