Adakah mi segera makanan sebenar atau makanan palsu?
Apakah bahan penambah ini sebenarnya dan sejauh manakah ia selamat?
Berikut beberapa ramuan yang mungkin anda mengambilnya bersama dengan mi
segera anda.
1) Kalsium Sulfat: Kapur Paris.
2) Asid Tartarik: Bahan kimia yang digunakan dalam julap dan untuk
memutihkan cermin. Lebih beracun berbanding 100% alkohol tulen.
3) Kalsium Oksida: Digunakan rawatan sisa buangan dan dalam racun
serangga.
4) Tertiary Butylhydroxyquinone (TBHQ): Produk berasaskan petroleum;
satu bentuk butane (cecair dalam pemetik api).
5) BHT: Risiko karsinogen dan kesan berbahaya kepada ginjal.
6) Propyl Gallate: Satu xenoestrogen (sebatian seperti hormon). Boleh
memberikan kesan sampingan kepada pembiakan, perkembangan janin yang sihat dan
menghalang pengeluaran sperma.
7) Pentasodium triphosphate: Bahan pencuci paling berkuasa (sering
digunakan dalam bahan cuci), bahan samak untuk kulit; juga digunakan dalam
pengeluaran kertas, penapisan petroleum, aplikasi lombong dan rawatan air.
8) Propylene Glycol: Pelarut sintetik yang dianggap racun neurologi.
Digunakan untuk pembuatan bahan pendingin, antibeku automotif, cecair yang
berfungsi dalam tekanan hidraulik dan sebagainya. Jumlah berlebihan yang
diambil boleh membawa kepada kerosakan buah pinggang.
9) Polydimethylsiloxane:
Digunakan dalam kanta sentuh, syampu (untuk menjadikan rambut berkilat
dan licin), minyak pelincir dan jubin tahan panas.
10) Pewarna tiruan (contohnya: Sunset Yellow FCF dan Tartrazine):
Menyumbang kepada hiperaktiviti dalam kalangan kanak-kanak; mungkin turut
menyumbang kepada gangguan visual dan pembelajaran, kerosakan saraf; mungkin
menjadi penyebab kanser.
Terdapat
kajian yang mengatakan bahawa individu yang alah kepada MSG mengalami panas
dada, perubahan warna wajah kepada sedikit merah atau sakit kepala yang
melampau setelah mengambil produk yang mengandungi MSG yang tinggi.
Selain itu, kandungan dioxin dan plasticizers yang terkandung dalam pek pembungkusan (biasanya dalam bentuk mangkuk atau cawan) juga dikatakan mampu mempertingkatkan risiko serangan kanser di kalangan pengguna. Bahan kimia yang terlarut dalam air panas akan menjadi bahaya sekiranya di makan dari mangkuk secara terus.
Selain itu, kandungan dioxin dan plasticizers yang terkandung dalam pek pembungkusan (biasanya dalam bentuk mangkuk atau cawan) juga dikatakan mampu mempertingkatkan risiko serangan kanser di kalangan pengguna. Bahan kimia yang terlarut dalam air panas akan menjadi bahaya sekiranya di makan dari mangkuk secara terus.
Jangan lupakan juga teknik memasak mee segera anda. Tahukah anda,
kandungan wax yang menyelaputi mee segera mengambil masa selama 4-5 hari untuk
mencernanya. Bagaimana pula dengan kesan terhadap ibu mengandung dan
kanak-kanak?
Kanak2 yang berumur bawah 5 tahun akan mengalami masalah penyerapan
nutrisi sekiranya dia mengambil mee segera lebih dari 3 kali seminggu.
Pengambilan mee segera yang terlalu kerap bagi ibu mengandung juga boleh
mengakibatkan keguguran atau menganggu proses pertumbuhan janin. Jadi, anda
para wanita, cubalah elakkan mengidam mee segera ya.. Cuba gantikan dengan
makanan lain yang lebih berkhasiat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan